Eendenkooi Maaspoort 350 jaar

< Ga terug

Op zondag 16 oktober 2022 is er een open dag bij Eendenkooi Maaspoort. Zij vieren die dag hun 350-jarig bestaan. Hierbij zijn alle gasten van Beursvloer 's-Hertogenbosch ook uitgenodigd.

In het Burgemeester Van Zwietenpark, midden in de wijk Maaspoort, ligt een eeuwenoude eendenkooi verscholen. Omgeven door een brede sloot waardoor de eendenkooi is afgesloten als stiltegebied. De eendenkooi is aangelegd in 1672. Dit jaar bestaat de eendenkooi 350 jaar! Dit willen we graag vieren. Daarom organiseren we een open dag en nodigen we jou uit om met eigen ogen te komen zien hoe mooi deze eendenkooi is.

Op zondag 16 oktober kunt je tussen 9.30 en 15.00 dit onbekende, maar o zo mooie, pareltje van ’s-Hertogenbosch ontdekken. Er worden die dag geen rondleidingen gegeven. Je mag zelf over de paden door de eendenkooi lopen en genieten van een onverwacht, prachtig stukje natuur. Ook kun je het in 2012 herbouwde kooihuisje bewonderen. Er zijn vrijwilligers aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden. Tevens vinden er demonstraties plaats van broedkorven vlechten en rietmatten maken.

Kortom, een uniek kijkje ‘achter de schermen’ van deze eendenkooi, een cultuurhistorisch natuurmonument uit 1672. Uiteraard hopen we op zondag 16 september op blauwe luchten en een zonnetje. Wuivend riet, bloeiende planten en bomen vol met herfstkleuren. En mogelijk een glimp van het ijsvogeltje of de bever of de roep van een groene specht.

Je vindt de Eendenkooi Maaspoort in het Burgemeester Van Zwietenpark. Langs het fietspad dat parallel loopt aan de A59 ziet u aan de zuidkant van de eendenkooi een steiger met bruggetje. Aan de borden kunt u zien dat dit de ingang van de eendenkooi is. Uw auto kunt u parkeren bij de Hazenburgstede achter het gebouw van de scouting DEBONO (op 500 meter afstand).

Het is een natuurgebied; denk aan uw kleding en schoeisel.

Bezoek onze website www.eendenkooimaaspoort.nl voor meer informatie over de historie van de eendenkooi en de stichting. Voor meer informatie kun je terecht bij Rut Stokman.

< Ga terug
Beursvloer 's-Hertogenbosch 2024 | Ontwerp: Digital Analog | Ontwikkeling: Schmeits websolutions